Πρέβεζα Ιστορία

Στιγμές από την Ιστορία της Πρέβεζας

Πρέβεζα σημαίνει πέρασμα και όντως η Πρέβεζα είναι ένα σημαντικότατο πέρασμα στην δυτική Ελλάδα. Στη θέση της σημερινής Πρέβεζας στην αρχαιότητα, ο Πύρρος ο διάσημος βασιλιάς της Ηπείρου, είχε χτίσει την πόλη Βερενίκη για να τιμήσει την πεθερά και προστάτιδα του, Βερενίκη των Προλεμαίων.

Η πόλη μετά την ναυμαχία στο Άκτιο ακολούθησε την τύχη όλων των κοντινών πόλεων από τη Λευκάδα μέχρι την Άρτα. Τα οικοδομικά τους υλικά και το ανθρώπινο τους δυναμικό δημιούργησαν την νέα πόλη της Νικόπολης.

Πρέβεζα Ιστορία

Η Πρέβεζα ξαναμπαίνει στην ιστορία μετά το 1065, όταν η Νικόπολη καταστράφηκε από τους Βούλγαρους. Η Πρέβεζα για μια μεγάλη περίοδο είναι μια ακμαία πόλη του δεσποτάτου της Ηπείρου. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν πολλοί κατακτητές με τον Σουλτάνο Βαγιαζίτ τον δεύτερο να ιδρύει στην Πρέβεζα ναύσταθμο για τον στόλο του και νεώριο.

Οι Βενετοί που θεωρούσαν την Πρέβεζα κρίσιμη για την κυριαρχία τους στο Ιόνιο την καταλαμβάνουν οριστικά το 1717, οπότε και την οχυρώνουν με ισχυρό κάστρο. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κάνουν ένα σύντομο πέρασμα από την Πρέβεζα το 1798, ενώ την ίδια χρονιά η πόλη δέχεται επίθεση από τον Αλή Πασά που την καταλαμβάνει για λογαριασμό των Τούρκων.

Δυστυχώς ακόμη και κατά την διαρκεια της ελληνικής επανάστασης η Πρέβεζα παραμένει υπό τούρκικη κατοχή και έπρεπε να περιμένει μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους για ξαναγίνει Ελληνική. Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου η Πρέβεζα δοκιμάστηκε πολύ σκληρά καθώς την βομβάρδισαν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.

Η ναυμαχία στο Άκτιο

Η ευρωπαϊκή ιστορία βρίθει σημαντικών χρονολογιών, αλλά αν θέλαμε να μνημονεύσουμε έστω μία, που έπαιξε ρόλο καταλυτικό, αυτή σίγουρα θα ήταν το 31 π.Χ. Σ’ ένα μικρό κόλπο της Δυτικής Ελλάδας, μπροστά από τη σημερινή πόλη του...περισσότερα


ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΑ